Opinie o Nas

e-sklep@zagroda.cieszyn.pl

tel. 33 852 46 30

Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 8L garnek hermetyczny do kiszenia

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 24 godzin Waga produktu:
3.6 kg
Cena: 145,00 zł 145.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.43687
Producent: Zagroda
Kod produktu: 590821180107

Opis

Garnek hermetyczny Przeznaczony do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów.
Doskonale nadaje się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu. Charakteryzuje je wysoka jakość, funkcjonalność i estetyczne wykonanie.

 

SPOSÓB UŻYCIA

Wkładając pokrywkę w wypełniony wodą kołnierz garnka, odcinamy dopływ powietrza do wnętrza naczynia. Umieszczone w nim warzywa fermentując, wytwarzają dwutlenek węgla, który z czasem wypiera całkowicie powietrze. W ten sposób w garnku tworzy się atmosfera beztlenowa. Dojrzewające w niej przetwory nabierają niepowtarzalnego smaku. Uzupełnianie poziomu wody w kołnierzu (średnio raz na tydzień) zapobiega utracie szczelności zamknięcia. Dodatkowo, aby zmniejszyć parowanie wody z kołnierza, można do niego dolać nieco oleju jadalnego - w ten sposób ograniczamy częstotliwość niezbędnych jej uzupełnień.

WYMIARY
Wysokość całkowita - 31 cm
Średnica z uszkami - 27 cm
Średnica bez uszek - 23,5 cm
Średnica podstawy - 20,5 cm
Średnica otworu (bez kołnierza) - 14 cm
Głębokość garnka - 24 cm

Wysokość pokrywy - 9,5 cm
Średnica pokrywy - 18 cm
Wysokość wewnętrzna pokrywy - 4 cm

 

SPRAWDZONY PRZEPIS na kapustę kiszoną:

-9kg kapusty szatkowanej
-1kg marchwi
-150g soli NIEJODOWANEJ
-kminek wedle uznania

Do dużej, umytej miski wsyp 1/3 worka szatkowanej kapusty posyp ją częścią rozdrobnionej marchewki oraz częścią mieszanki soli i kminku. Następnie usyp kolejne warstwy i odczekaj około 20 minut po czym całość dokładnie wymieszaj. Do umytego wcześniej garnka kamionkowego z kołnierzem wsyp warstwami po około 10cm kapustę i mocno ugniataj pięścią lub drewnianym ubijakiem. Jak będzie już pełny (max 5cm od górniej krawędzi) wygładź powierzchnię i zamknij pokrywką oraz wypełnij kołnierz czystą wodą.

Pozostaw garnek w pomieszczeniu o temperaturze ponad 20 stopni przez 10 dni utrzymując wodę w kołnierzu. Po 3 dniu kiszenia otwórz pokrywę i wbij umytą drewnianą łyżkę (trzonkiem w dół) w kapustę robiąc kilka nakłuć do samego dna aby umożliwić odprowadzenie nadmiernej ilości gazów - dzięki temu Twoja kapusta nie będzie gorzka.

Po wspomnianych 10 dniach przenieś do chłodniejszego miejsca 14-18 stopni - niższa temperatura spowoduje, że kapusta stanie się sina.

Po kolejnych 7 dniach kapusta nadaje się już do spożycia :)

UWAGA!

Wierzchnią część kapusty utrzymuj zawsze mocno ubitą i każdorazowo po wyjęciu porcji do spożycia ponownie dociskaj pięścią. Wyrób sobie nawyk sprawdzania co najmniej raz w tygodniu czy jest woda w kołnierzu i dolewaj jak będzie mało. Woda odcina dopływ tlenu który cały czas zostaje wypychany przez gazy fermentacyjne poza garnek. Jak wyciągamy porcję do obiadu i dociskamy wierzch co powoduje znów produkcję gazów dzięki czemu kapusta nie zepsuje się przez wiele miesięcy mimo, że garnek będzie wielokrotnie otwierany.

PAMIĘTAJ - jeśli zapomnisz o uzupełnianiu wody i kołnierz wyschnie już po 1 - 2 dniach kapusta się zepsuje..

Życzymy wielu smacznych obiadów z ukiszoną w naszych garnkach kapustą, która jest źródłem dużej ilości zdrowotnych składników.

... pamiętam jak dziś, gdy mój dziadek często opowiadał, że za jego czasów zimą jadło się głównie kapustę kiszoną z ziemniakami i nikt na zdrowie nie narzekał :)

 

 

Pakowanie: Aby garnek na pewno dotarł w całości dbamy o najwyższą jakość pakowania. Zobacz jak pakujemy:

Pakowanie pokrywki (kliknij tutaj)
Owijanie garnka (kliknij tutaj)
Wkładanie do pudła (kliknij tutaj)
Efekt końcowy (kliknij tutaj)

UWAGA!
Średnio na 100 garnków zaledwie 1 ulega uszkodzeniu w transporcie . W razie gdyby garnek przyszedł uszkodzony (rozbity lub u szczerbiony) należy wykonać zdjęcia garnka oraz opakowania, a także spisać z kurierem protokół szkody, a następnie przesłać je na naszego maila. Skontaktujemy się z Państwem jak najszybciej. Po przesłaniu przez Państwa dokumentacji najczęściej na następny dzień roboczy wysyłamy nowy garnek.

PRODUKT POLSKI

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (3)

3 sierpnia 2020

Jestem bardzo zadowolona z zakupu Beczki -kamionki do kiszenia. Przesyłka dotarła bardzo szybko, w środę złożyłam zamówienie a w piątek kisiłam ogórki. Polecam ZAGRODĘ.

20 października 2021

Danuta 20.10.2021r Beczki dostarczono zgodnie z moją prośbą, zapakowane super bardzo nam się podoba i na pewno kapusta będzie smaczna z niej. jak najbardziej polecam ZAGRODĘ

19 października 2022

Polecam kamionkę oraz zakupy w sklepie internetowym zagroda Cieszyn - szybka realizacja zamówienia, produkt dotarł szczelnie zapakowany bez żadnych rys ; wygląd kamionki bardzo ładny ; skorzystałam z przepisu na kiszoną kapustę i po 6 dniach cieszę się smakiem pysznej i chrupiącej kiszonki- troszkę się obawiałam czy w przepisie nie na za mało soli 150g na 9 kg ale ponieważ robiłam to po raz pierwszy to nie zmieniłam tego oryginalnego przepisu i wyszło idealnie;

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium