Podpuszczka do sera płynna 50ml BROWIN
0.15 kg
dodaj do przechowalni
Opis
Podpuszczka do sera w płynie - 50 ml
Produkt naturalnego pochodzenia - podpuszczka cielęca.
Kochasz domowe serowarstwo? Chcesz wykonać swój pierwszy ser? Ta podpuszczka zagwarantuje Ci dużą wydajność i prostotę użycia! Naturalna płynna podpuszczka pozyskana z chymozyny i pepsyny z trawieńców cielęcych to gwarancja delikatnego smaku i zachwycającego aromatu domowych serów!
Wykonując go w domu raz - już nigdy nie sięgniesz po te dostępne na sklepowych półkach! Z użyciem tego produktu wyprodukujesz we własnym domu zarówno świeże, jak i dojrzewające sery ze świeżego mleka krowiego (także niskopasteryzowanego do 74°C), koziego oraz owczego.
Prostota użycia podpuszczki, którą dozuje się niezwykle łatwo bez odważania, sprawi, że domowe serowarstwo stanie się dziennie proste!
Podpuszczka sprzedawana w buteleczce o pojemności 50 ml wystarczy na ok 105 L mleka w zależności od wytwarzanego rodzaju sera. Jej aktywność 1: 10 000 U pozwoli Ci na wykorzystanie jedynie ok. 10 kropli na 1 L mleka!
Uwaga!
Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Przed użyciem podpuszczki należy dodać chlorek wapnia! Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.
Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.
Sposób użycia:
Przed użyciem podpuszczki dodaj chlorek wapnia!
Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: ok. 10 kropli na 1 L mleka).
Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38°C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 1-1,5 h.
Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.
Pojemność: 50 ml
Masa 55g
Producent: BROWIN
Przed zastosowaniem zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania.
