Fasolnik chiński LEGUTKO
0.01 kg
Opis
Vigna sienesis
Roślina jednoroczna pnąca wymagająca podpór. Częścią jadalną są zielone, cienkie strąki, osiągające długości 30 - 60 cm., pojawiające się od końca lipca do października. Są one bezwłókniste a w smaku delikatniejsze i słodsze od strąków fasoli szparagowej. Zbiera się je niedojrzałe i spożywa się po ugotowaniu lub usmażeniu w całości, jako warzywne spaghetti lub pokrojone na kawałki, jak fasolę szparagową. Można je także konserwować lub zamrażać. Ze względu na wysokie wymagania cieplne, fasolnika chińskiego należy uprawiać pod osłonami lub w odkrytym gruncie w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru.
Nasiona wysiewać w maju w rozstawie 60 - 80 x 40 cm. Zbioru strąków dokonuje się od lipca aż do pierwszych przymrozków.
Waga: 5 g
PRODUKT POLSKI
Producent: LEGUTKO