Opinie o Nas

e-sklep@zagroda.cieszyn.pl

tel. 33 852 46 30

Saletra potasowa do PEKLOWANIA mięs 20g

Dostępność: brak towaru
Cena: 5,18 zł 5.18
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 590481691494

Opis

Saletra składająca się z bezbarwnego azotanu potasu (KN03) oraz krystalicznej soli (E 252), stosowanej do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.

W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw) pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

Saletra potasowa gwarantuje:
- zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo- szary
- pozytywny wpływ na smak mięsa
- utrwalenie barwy peklowanego mięsa
- silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego)
- procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników.
- mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje")

Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowe i bezpieczne.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!

Waga: 20 g

PRODUKT POLSKI
Producent: BROWIN

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium