e-sklep@zagroda.cieszyn.pl

tel. 33 852 46 30

Kociołek ŻELIWNY węgierski na krótkich nogach 8L

Dostępność: brak towaru
Cena: 159,90 zł 159.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis



Kociołek wykonany z żeliwa szarego, wyposażony w pokrywę ciśnieniową oraz żelazną śrubę służącą do zamykania naczynia. Cały kociołek stoi na krótkich nogach.

Kociołek żeliwny znany również jako węgierski, jest specjalnym naczyniem do przygotowywania potraw na ogniu. Swoją genezą sięga ludów koczowniczych, które podczas wędrówek przygotowywały sobie jedzenie w takich właśnie naczyniach. Sposób przyrządzania jedzenia jest bardzo prosty, a smak jedyny w swoim rodzaju. Podczas wykorzystywania kociołka należy pamiętać o kilku rzeczach:

- Przed pierwszym użyciem otwarty kociołek trzeba postawić na ogniu, po chwili wlewając do niego zwykły olej. Następnie za pomocą ręcznika na kiju olej należy rozsmarować po ściankach. Poczekać aż olej się wypali.
- Po każdym użyciu, umyty kociołek należy wysmarować wewnątrz tłuszczem (smalec, olej), a następnie wytrzeć nadmiar ręcznikiem papierowym.
- Po skończonym gotowaniu nie wolno zalewać gorącego kociołka zimną wodą. Po ostygnięciu kociołek można myć tylko wodą, gdyż detergenty mogą dostać się do posiłków lub wypłukać konserwujący tłuszcz.
- Kociołka nie powinno się myć ani wycierać gąbkami i myjkami, które mogą zdzierać naczynie.
- Gdyby potrawa przywierała do dna kociołka, należy wsypać do niego sól zakrywając dno i postawić nad płomieniem. Następnie usunąć sól i zaimpregnować kociołek tłuszczem.
- W żadnym razie kociołek nie może stać wypełniony zimną wodą przez długi czas może to spowodować korozję naczynia.

Te proste zasady zapewnią możliwość używania kociołka przez wiele lat. Dodatkowo sprzyjają one wytrącaniu się żelaza do potraw, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Gotowanie w kociołku:

Kociołek należy najpierw wyłożyć liśćmi kapusty, a następnie zacząć przygotowywać potrawę.
Oto jedna z popularniejszych potraw:

Gulasz drobiowy na imprezę
- 3 kg piersi z kurczaka
- 6 pomidorów (bez skórki)
- 4 szt papryki czerwonej 4 żółtej i 3 zielonej
- 1,5 główki czosnku
- 2 cukinie najlepiej duże
- 5 dużych ziemniaków
- 4 duże marchewki
- 3 cebule
- trochę koncentratu
- olej
- woda
- 4 kostki rosołowe
- przyprawy

Kociołek węgierski stawiamy nad ogniem i wlewamy olej, który powinien zakryć trochę dno. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, które mieszamy z cebulą (kurczak może być wcześniej marynowany). Do podsmażonego mięsa dolewamy wodę i dusimy przez 15 min. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i plasterki marchewki wrzucamy to do mięsa i znów dusimy przez około 20 min. Następnie dodajemy koncentrat, kostki rosołowe i przyprawy wedle uznania. Wrzucamy również pokrojone pomidory bez skórki, paprykę pokrojoną w plasterki, i cukinię w talarkach oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie.

KONSERWACJA
Kociołki posiadają w swoim stopie niewielką ilość węgla. Podczas użytkowania kociołka węgiel sprzyja absorpcji tłuszczu, co konserwuje kociołek i pozwala na zmniejszenie jego ilości przy każdym kolejnym użyciu. Nasze kociołki zostały już wysmarowane tłuszczem dla lepszej konserwacji, z uwagi jednak na to, że nie były używane należy usunąć stary tłuszcz. By to zrobić, trzeba wsadzić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury stu sześćdziesięciu stopni Celsjusza, a następnie wytopiony tłuszcz wytrzeć przy pomocy papierowego ręcznika. Za każdym razem kiedy kociołek nie będzie używany przez długi czas czynność tą należy powtórzyć.

WYMIARY
Wysokość garnka: 16 cm
Średnica garnka: 25 cm
Rozstaw nóżek: 16 cm
Długość nóżek: 7 cm
Wysokość całkowita: 37 cm

Pojemność: 8L

PRODUKT POLSKI

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl