Opinie o Nas

e-sklep@zagroda.cieszyn.pl

tel. 33 852 46 30

Klarowin TURBO do win białych i czerwonych BROWIN 401610

Dostępność: brak towaru
Cena: 14,90 zł 14.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 590481691606

Opis

Uniwersalny zestaw do klarownia win czerwonych i białych zapewnia bardzo dobrą efektywność w klarowaniu. Wydajny zestaw pozwoli na sklarowanie do 50 L wina. Kupując zesatw jesteś w stanie dobrać najbardziej optymalny środek klarujący. Zawiera zol krzemionkowy 35ml oraz żelatynę kwasową 7g.

Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

Sposób użycia:
Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży, delikatnie wymieszaj celem usunięcia resztek gazu. Do wina dodaj zol krzemionkowy w ilości 7 ml na 10 L wina i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50 ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4 g (pół łyżeczki od herbaty) na 10 L wina. Całość wymieszaj. Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny. Po pełnym wyklarowaniu wino zlej znad osadu.

UWAGA: Zol dodaje się do wina zawsze przed żelatyną.

Składniki: zol krzemionkowy, żelatyna kwasowa

Masa netto: zol krzemionkowy 35 ml; żelatyna kwasowa 7 g

PRODUKT POLSKI
Producent: BROWIN

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium