e-sklep@zagroda.cieszyn.pl

tel. 33 852 46 30

Grzybnia BOCZNIAKA duża kostka około 15kg

Dostępność: dostępny w dużej ilości
Wysyłka w: 2 dni robocze Waga produktu:
14 kg
Cena: 22,90 zł 22.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 2.92912
Producent: Zagroda
Kod produktu: 001430

Opis



Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną. Jest to niezwykle ważne - boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie.

- Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 - 0,2 tłuszczów oraz 0,6-1,0 g substancji mineralnych a głównie potasu i fosforu. - W 100 g świeżych owocników znajduje się 14 dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B (niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12.
- Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (54) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi.
- Boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%).

W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna substancję - pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.


UPRAWA AMATORSKA
Co zrobić, żeby już zaledwie po 2 tygodniach od momentu zakupu balotu cieszyć się smakiem świeżych grzybów:

- chroń go przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych i wiatru

- zapewnij mu dostęp światła co najmniej 8 godzin na dobę (naturalne lub sztuczne)

- ustaw w zamkniętym pomieszczeniu (np. piwnica, budynek gospodarczy) o temperaturze 10-20°C (temp. optymalna to 10-16°C)

- dbaj o wysoką wilgotność powietrza (zawieś nad balotem specjalny namiocik z folii przeźroczystej i ustaw go nad pojemnikiem z wodą, ale tak żeby jej nie dotykał), nie podlewaj grzybów już wilgotnych


Uprawa boczniaka w ogrodzie:
Jeżeli masz działkę albo przydomowy ogródek, w okresie od wiosny do jesieni możesz przenieść swoją uprawę na zewnątrz (nawet zamarznięte baloty w czasie zimy wiosną owocują dalej). W pomieszczeniu o temperaturze nie niższej niż 8-10°C boczniaka możesz uprawiać cały rok. Boczniak owocuje rzutami przez okres 2-3 miesięcy; rzuty występują co 2-3 tygodnie, najbardziej obfity jest pierwszy rzut.

Postaw grzybnię w zacienionym, osłoniętym miejscu lub włóż balot z grzybnią w dołek wykopany w ziemi (szerokość 60x120cm, głębokość 40 - 50cm) umieść go w miejscu zacienionym, najlepiej od północnej strony altanki. Z wykopanej ziemi zrób nasyp (z trzech stron), pozostawiając dostęp światła od strony północnej; od góry natomiast należy odpowiednio zacienić dołek (np. styropianem). Zużyty balot jest bardzo dobrym dodatkiem do kompostu (folię trzeba zdjąć). Można go również wymieszać z ziemią.


Kiedy i jak zbieramy boczniaka:

- boczniaki najlepiej zbierać, gdy większość grzybów w kępie ma lekko podwinięty brzeg kapelusza (owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ)

- zrywamy całe kępy, a nie pojedyncze grzyby

- zerwane kępy grzybów wraz z trzonami
przechowujemy w lodówce; trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy (grzyby przechowywane wraz z trzonami dłużej zachowują świeżość).


UWAGA! CZAS OCZEKIWANIA NA PRZESYŁKĘ DO OK. 2 TYGODNI (zbieramy zamówienia i zamawiamy dostawę grzybni dwa razy w miesiącu)

Opinie o produkcie (1)

14 czerwca 2020

Te grzyby postawione pod drzewami owocowym owocuje po tygodniu.Duża satysfakcja.Polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl