Grzybnia BOCZNIAKA duża kostka około 13-15kg
14 kg

Opis
Grzybnia boczniaka w dużym balocie około 13-15kg do uprawy w domu lub ogrodzie.
Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną. Jest to niezwykle ważne - boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie.
- Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 - 0,2 tłuszczów oraz 0,6-1,0 g substancji mineralnych a głównie potasu i fosforu. - W 100 g świeżych owocników znajduje się 14 dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B (niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12.
- Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (54) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi.
- Boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%).
W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna substancję - pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.
UPRAWA AMATORSKA
Przede wszystkim:
• chroń go przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych i wiatru
• zapewnij mu dostęp światła co najmniej 8 godzin na dobę (naturalne lub sztuczne)
• ustaw w zamkniętym pomieszczeniu (np. piwnica, budynek gospodarczy) o temperaturze 15-25°C
• dbaj o wysoką wilgotność powietrza (zrób z przeźroczystej folii mini namiocik i zawieś nad balotem ustawiając pod nim obok balotu pojemnik z wodą – zdjęcie poniżej, zrób przerwę od podłogi aby do grzybów dopływało świeże powietrze), jeśli masz nawilżacz powietrza możesz też zamiast namiociku ustawić go w pomieszczeniu aby utrzymywał wilgotność około 90%
Boczniak owocuje rzutami przez okres 2-3 miesięcy; rzuty występują co 2-3 tygodnie, najbardziej obfity jest pierwszy rzut.
Uprawa boczniaka w ogrodzie
Jeżeli masz działkę albo przydomowy ogródek, w okresie od wiosny do jesieni możesz przenieść swoją uprawę na zewnątrz (nawet zamarznięte baloty w czasie zimy wiosną owocują dalej). W pomieszczeniu o temperaturze nie niższej niż 10°C boczniaka możesz uprawiać cały rok.
Co zrobić?
Postaw w zacienionym, osłoniętym miejscu lub włóż balot z grzybnią w dołek wykopany w ziemi (szerokość 60x120cm, głębokość 40 – 50cm) umieść go w miejscu zacienionym, najlepiej od północnej strony altanki. Z wykopanej ziemi zrób nasyp (z trzech stron), pozostawiając dostęp światła od strony północnej; od góry natomiast należy odpowiednio zacienić dołek (np. styropianem). Zużyty balot jest bardzo dobrym dodatkiem do kompostu (folię trzeba zdjąć). Można go również wymieszać z ziemią.
Kiedy zbieramy boczniaka?
• boczniaki najlepiej zbierać, gdy większość grzybów w kępie ma lekko podwinięty brzeg kapelusza (owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ),
• zrywamy całe kępy, a nie pojedyncze grzyby
• zerwane kępy grzybów wraz z trzonami przechowujemy w lodówce; trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy (grzyby przechowywane wraz z trzonami dłużej zachowują świeżość).
UWAGA
Po pierwszym zbiorze kostka stanie się lekka i sucha, aby umożliwić jej dalsze owocowanie należy nawilżyć balot. Można to zrobić na 2 sposoby:
- Zanurzyć cały balot na około 2 godziny w pojemniku z wodą a następnie wyciągnąć go i wylać nadmiar wody
- Wbić do kostki od góry w słomę na głębokość około 10cm lejek lub obciętą butelkę po wodzie mineralnej i wlewać tak długo wodę aż przez wszystkie otwory w balocie zacznie wypływać woda
UWAGA!
Zamówienia wysyłamy zwykle w środę i czwartek, więc jeśli zamówisz np w piątek musisz się liczyć z kilkudniowym czasem oczekiwania.
Produkt musi być świeży.
Po otrzymaniu zamówienia prosimy jak najszybciej wyciągnąć grzybnię z pudła i odwinąć folię stretch (jeśli była owinięta) pozostawiając w oryginalnie zgrzanej folii która jest bezpośrednio na kostce.
Dalej proszę postępować zgodnie z instrukcją przyklejoną do pudła.
Beata
Te grzyby postawione pod drzewami owocowym owocuje po tygodniu.Duża satysfakcja.Polecam
Janina
Beato masz rację. Swoje grzyby -balot stał w ogrodzie pod drzewami- miałam już po ok. 1,5 tygodnia. Musiałam nacinać folię gdyż wschodzące grzyby były prawie na całej bocznej powierzchni.W poprzednim roku hodowałam je w garażu, a teraz spróbowałam w ogrodzie. Moi znajomi kupują je również w Zagrodzie i wszyscy są bardzo zadowoleni. Ja zamawiam teraz następne baloty. Przeliczyłam, że wartość zebranych (własnych) grzybów przekroczyła już wartość balotów i wysyłki. A warto. Są one bardzo smaczne i rodzina się nimi zajada.
Alicja
Dostalismy balot od dzieci w prezencie-niesamowita radość zbierania własnych grzybów
Włodek
Wszystko ok .Grzyby obgotować z odrobiną vegety , smażyć jak kotlety , hoduję w ogrodzie pod daszkiem z plexi ziemniaczanka z boczniakiem też extra , pozdrawiam.
Marzena
Super zajęcie- obserwacja jak rosną grzyby, duży pierwszy zbiór. Teraz zajadamy się na wszelkie kulinarne sposoby. Polecam
Paweł /// Nowa Huta //
Super przesyłka szybka .Zamawiałem boczniaki .Dziękuję.....
Rafał
Przesyłka szybko dostarczona wszystko ok. Pozdrawiam i polecam
Kasia
Polecam jak najbardziej! Nie wierzyłam, że coś z tego wyjdzie a tymczasem z każdego otworu wyszły grzyby i ogólnie cały balot pokryty jest grzybami. Musiałam zrobić dodatkowe otwory. Rosną w oczach:)
Janina
Wypróbowałam już garaż i ogród. Polecam miejsce zacienione w ogrodzie, ale proszę uważać na ślimaki. One też je lubią. Grzyby smaczne, często dodaję do kapusty i robię farsz do pierogów. Znajomi zajadają się tymi pierogami i zastanawiają się co ja do nich dodaję. A to tylko podduszone boczniaki. Polecam.
Stanisław z kkozla
Super grzyby mam pierwszy zbiór i czekam na następne
Ireneusz Opalko
Przesyłka szybko i sprawnie .Obsługa super . Wydajność z jednego balota 1,3 kg przy pierwszym zbiorze .Niestety nie ze wszystkich otworów wyrastają grzyby przy sprzyjających warunkach , lecz smak i intensywny zapach grzyba niepowtarzalny
Witold Tadeusz
Bardzo szybka dostawa, elegancko opakowana paczka. Jeśli zbiory będą równie udane to gratuluję Dostawcy i jeszcze nie jeden raz zakupię następne baloty. Pozdrawiam
Barbara
Przesyłka szybko dostarczona. Grzyby rosną w oczach. Polecam
Zezol
Super rosną,trzeba się trzymać instrukcj
Mola
Przesyłka szybko dostarczona, bardzo dobrze zapakowany towar, grzybki rosną polecam
Halina z Elbląga
Grzyby super . Solidna firma . Jestem bardzo zadowolona , zamawiam jeszcze, polecam znajomym . bardzo dziękuję . Grzyby pycha , grzybnia swieża, zdrowa .
Maciej
Bardzo szybka dostawa . Już widać grzybnie ...Super ! Dziękuje i pozdrawiam !